Gebelikte İnsülin Direnci Artması ve Azalması
20 Haziran 2024

Gebelikte İnsülin Direnci Artması ve Azalması

Gebelikte insülin direnci, hamile bir kadın için zorlu bir süreç olabilir. İnsülin direnci, hamile kadınlarda gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) gelişme riskini artırır. İnsülin, kan şekerini düzenleyen önemli bir hormondur ve gebelikte karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında rol oynar. İnsülin direnci, insülin hormonunun dokularda etkili olma yeteneğine karşı direnç oluşmasını ifade eder. Bu durumda, insülinin dokularda etkili olma yeteneği azalır.

İnsülin, kas ve bazı dokularda, kandaki glikozun (şekerin) doku hücrelerine girmesini sağlar. Gebelikte insülin direncinin artması durumunda, insülin hormonu bu işlevini yeterince yerine getiremez ve glikozun doku içine girmesi zorlaşır. Bu da kandaki şeker seviyesinin normalden fazla yükselmesine neden olur. Şeker hastalığı olanlarda görülen bu durum, kısaca bu şekilde açıklanabilir. Gebelikte insülin direnci olan kişilerde insülin seviyeleri genellikle yüksek saptanır. Bu, var olan direnci kırmak ve işlevi yerine getirmek için insülin hormonunun artmasına neden olur. Ancak bu artışa rağmen, direnç nedeniyle kan şekerini düşürmeyi başaramaz.

Gebelikte İnsülin Direncinin Artmasına Hangi Durumlar Neden Olur?

  • Şeker hastalığı (Tip 2 diyabet)
  • Obezite (Aşırı kilo, bel çevresindeki kalınlık insülin direncinden dolayı gerçekleşir.)
  • Gebelikten ötürü vücut hormonlarının değişiklik göstermesi
  • Genetik faktörler
  • İmmünolojik (alerjik) nedenler

Gebelikte İnsülin Direncinin Artması

Hamilelik sırasında, başlıca hormonal nedenlerle insülin direncinde artış gözlemlenir. Gebeliğin 24-28. haftaları arasında insülin direnci daha fazla yükselir. Bu nedenle, 50 gram şeker yükleme testi bu haftalar arasında yapılır. Gebe kadının kilolu olması ve obezite, insülin direncinin artmasında büyük bir rol oynar. Aşırı kilolu gebelerde insülin rezistansı yani gebeliğe bağlı diyabet daha sık görülür. Uzman doktorlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, sağlıklı beslenme ve spor ile aşırı kilo artışının önlenmesi durumunda gebelikte insülin direncinin azaldığı yüksek oranda gözlenmiştir.

Son yıllarda, gebelikte insülin direncinin artma sıklığının iki katına çıkması, gebeliklerin daha kilolu geçmesi ile sonuçlanmaktadır. Gebelik, insan vücudundaki mekanizmalarda farklılıklara yol açan bir durumdur. Bu farklılıklar neticesinde yağ dokusunda artış gözlemlenir ve insülin direncinde artışlar meydana gelir. Hamilelikte farklılık gösteren diğer bir husus da plasental hormonal düzeylerin değişmesidir. Anne adayı, metabolizmasını bebeğin beslenmesi lehine değiştirmeye çalışır.

Gebelikte insülin direncinin yönetimi için sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite önemlidir. Hamile kadınların doktorlarının önerilerine uyması ve düzenli kontrollerini aksatmaması, hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni